
Birden fazla Facebook, Twitter ve YouTube’da Mart 2020’de Çin’de hantavirüs adlı “yeni bir virüsün” ortaya çıktığına dair bir iddia yayıldı. Dünya yeni koronavirüsün yayılmasıyla savaşırken gönderiler yüz binlerce kez görüntülendi. hastalık COVID-19. İddia yanlıştır; bilim adamları, hantavirüsün yeni bir virüs olmadığını ve ilk olarak 1950’lerde Kore Savaşı sırasında tespit edildiğini söylüyor; ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), virüsün kişiden kişiye değil, neredeyse yalnızca kemirgenlerden insanlara geçtiğinin tespit edildiğini söylüyor.
Yanıltıcı iddia, 24 Mart 2020’de bu Facebook gönderisinde paylaşıldı.
Gönderinin başlığı şöyle diyor: “Tam Çin ve tüm dünya koronavirüsten kurtulmaya çalışırken, işte başka bir virüs geliyor.
“Çin’de farelerin neden olduğu Hantavirus adlı yeni bir virüs var.
“Biri öldü ve birkaçı pozitif çıktı.”
COVID-19 ilk olarak Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlanan verilere göre, dünya çapında 36.000’den fazla insanı öldürdü ve yaklaşık 754.000 kişiye bulaştı.
Yanıltıcı gönderinin ekran görüntüsü aşağıdadır:
Shandong eyaletinde bir hantavirüs vakası bildirildi burada Çin devlet medya kuruluşu Global Times tarafından 24 Mart 2020’de bir tweet’te.
Hantavirüsün “yeni bir virüs” olduğuna dair benzer bir iddia da Avustralya merkezli Facebook kullanıcıları tarafından burada ve burada paylaşılmıştı. İddia, Twitter’da burada, burada, burada ve burada binlerce kez izlenen videolarda da yer aldı. Benzer bir iddia, Hint medyası WION’un burada ve ET Now’ın burada paylaştığı videolarda da yüz binlerce kez görüntülendi.
İddia yanlıştır; bilim adamları, hantavirüsün yeni olmadığını ve ilk olarak 1950’lerde Kore Savaşı sırasında tespit edildiğini söylediler.
“Hantavirus Ekolojisi, Epidemiyolojisi ve Hastalığı Üzerine Küresel Bir Bakış” başlıklı bu 2010 çalışması, hakemli dergi Clinical Microbiology Reviews’da yayınlandı. Şöyle diyor: ”Geçen yüzyılda, iki büyük hastalık salgını, Eski ve Yeni Dünyalarda hantavirüslerin keşfine yol açtı. İlk salgın, 3.000’den fazla Birleşmiş Milletler askerinin, yaygın olarak renal sendromlu hemorajik ateş (HFRS) olarak adlandırılan Kore hemorajik ateşi ile hastalandığı Kore Savaşı (1950 – 1953) sırasında meydana geldi.
San Francisco’daki California Üniversitesi tarafından hazırlanan bu video, hantavirüs hakkında daha fazla ayrıntı veriyor.
ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Hantavirüs kişiden kişiye değil, neredeyse yalnızca kemirgenlerden insanlara bulaşıyor.
“Hantavirüs Pulmoner Sendromu (HPS), insanlarda hantavirüs enfeksiyonunun neden olduğu ciddi, bazen ölümcül bir solunum yolu hastalığıdır. Hantavirüs taşıyan kemirgenlerle temas eden herkes HPS riski altındadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde insan hastalıklarına neden olan hantavirüsler bir kişiden diğerine bulaşamaz. CDC, Şili ve Arjantin’de, Andes virüsü adı verilen bir hantavirüs türü ile hasta olan bir kişinin yakın temasları arasında nadir görülen kişiden kişiye bulaşma vakaları meydana geldi” diyor.
Şu anda HPS veya COVID-19 için spesifik bir tedavi, tedavi veya aşı bulunmamaktadır.
COVID-19, insandan insana geçen bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın ölüm oranı Mart 2020 itibariyle yaklaşık yüzde bir ila ikidir.
CDC’ye göre HPS için ölüm oranı yüzde 38’dir.
COVID-19 hastaları için semptomların gelişmesi iki hafta kadar sürebilirken, hantavirüs ile enfekte olanlar sekiz haftaya kadar asemptomatik olabilir.