
Endonezya’da bir trafik ışığının video haritalama teknolojisiyle kurulduğu iddiasının yanı sıra, Facebook ve YouTube’daki birden fazla gönderide bir video on binlerce kez görüntülendi. İddia yanlıştır; klip Endonezya’da bir kavşak gösteriyor ancak özel efektler içerecek şekilde düzenlendi.
31 saniyelik video yayınlandı Bu 30 Ekim 2019 tarihli Facebook gönderisi. 26.000’den fazla kez görüntülendi.
Videonun üzerine eklenen Endonezya dilindeki metin İngilizce’ye şu şekilde çevrilir: “Jember’deki Tanjung pazarının trafik ışıklarında harika teknoloji…”
Yanıltıcı gönderinin ekran görüntüsü aşağıdadır:
Jember Endonezya’nın Doğu Java eyaletinde bir naipliktir.
Video Facebook’ta da yayınlandı burada, burada ve burada; ve YouTube burada.
Bir dizi Facebook kullanıcısı, videonun gerçek hayattan bir olay gösterdiğine inanarak, “şaşırtıcı” ve “yaratıcı” olduğunu söyledi.
İddia yanlıştır; video özel efektler içerecek şekilde düzenlendi.
Google’da bir anahtar kelime araması bulundu Bu 15 Ekim 2019’da Instagram’da yayınlanan video.
Gönderinin Endonezyaca başlığı İngilizce’ye şu şekilde çevriliyor: “Depo belediye başkanının şarkısı neden Jember’de? Bu arada, hız yapmayın ve her zaman trafik kurallarına herkes uyalım.”
Videoda Depok Mayor tarafından söylenen “Be Careful” adlı bir şarkı yer alıyor. Muhammed İdris |.
Endonezce’den İngilizce’ye çevrilen şarkının sözleri şöyleydi: “Yolda dikkatli ol, düşüncesiz olma. Araç kullanırken hız yapmayın. İnsanların trafiği bozduğunuzu söylemesine izin vermeyin. Kuralları bilmeyen kafası karışık biri gibi.”
Burada Depok Taşımacılık Acentesi tarafından 22 Temmuz 2018 tarihinde YouTube’a yüklenen şarkının tamamının videosudur.
Depok, Batı Java’da bir şehirdir. Burada Depok şehir yönetiminin resmi web sitesidir.
bu biyo Instagram hesabında şöyle yazıyor: “Mochamad Ariyanto
#Editör | #GörselEfektler | #Dijital sanat”.
Ariyanto, sadece Instagram hesabında değil, kendi hesabında da özel efektlerle düzenlenmiş videoları sık sık yayınlıyor. Youtube hesap.
AFP’ye 1 Kasım 2019’da Instagram özel mesajında, orijinal videoyu kaydettiğini ve daha sonra düzenleyip Instagram hesabında yayınladığını söyledi.
“Orijinal videodaki sahne Tanjung pazarında çekildi” dedi. “Gece saat 20.00 civarında kaydettim. Bu yüzden videoyu kendim kaydettim ve düzenledim.”
Ariyanto ayrıca AFP’ye orijinal, düzenlenmemiş bir dakikalık, 10 saniyelik videoyu gönderdi.
AFP, çevrimiçi meta veri görüntüleyiciyi kullanarak videonun meta verilerini analiz etti Get-Meta Veri 12 Ekim 2019’da yerel saatle 20:00’de bir Sony kamera kullanılarak çekildiğini tespit etti.
Aşağıda, Ariyanto’nun Instagram’da (L) yayınladığı düzenlenmiş videonun ve AFP’ye (R) gönderdiği orijinal düzenlenmemiş videonun ekran görüntüsü karşılaştırması verilmiştir:
Videonun sahnesi şurada çekildi Bu Jember Tanjung pazarının yakınında kavşak. Google Street View’daki kavşak aşağıda gömülüdür:
Aşağıda, orijinal düzenlenmemiş video (L) ile Google Sokak Görünümü’nde (R) görüldüğü gibi Tanjung pazarının yakınındaki kavşak arasında bir ekran görüntüsü karşılaştırması bulunmaktadır. AFP, belirgin özellikleri kırmızı ile daire içine almıştır.