
Hindistan’ın Amritsar kentindeki Altın Tapınak’ın Diwali festivali öncesinde uçan fenerlerle süslendiğini gösterdiğini iddia eden birçok Facebook ve Twitter gönderisinde bir fotoğraf paylaşıldı. İddia yanlıştır; görüntü iki fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturuldu – bir Tay festivalinden gökyüzü fenerlerinden biri ve Altın Tapınaktan biri.
Resim şurada yayınlandı: Bu 25 Ekim 2019 tarihli Facebook gönderisi.
Yanıltıcı gönderinin başlığı şöyle diyor: “Mutlak cennet…Altın tapınak Amritsar..Gurudwara’yı çevreleyen sarovarda havai fişekler yok ama gökyüzündeki fenerler yansıyor.. Muhteşem manzara… Amritsar’daki Altın Tapınak’ta.
“altın Tapınak” Kuzey Hindistan’daki Sih tapınağı Sri Harmandir Sahib’i ifade eder. Amritsar Pencap eyaletinde.
“Sarovar”, “gölet” ve “GurudwaraHintçe’de “Sih tapınağı” anlamına gelir.
Yanıltıcı Facebook gönderisinin ekran görüntüsü aşağıdadır:
Yanıltıcı yazı da yayınlandı burada, burada ve burada Facebook’ta ve burada, burada, burada ve burada Twitter’da ve burada ve burada Instagram’da benzer bir iddianın yanında.
İddia yanlıştır; görüntü, iki fotoğrafın birleştirilmesiyle dijital olarak oluşturuldu.
Resimde @navkaranbrar1 filigranı görülebilir.
Filigranı vurgulayan görüntünün ekran görüntüsü aşağıdadır:
Profilinde kendisini görsel sanatçı olarak tanımlayan Navkaran Brar adlı bir kullanıcı, 20 Ekim 2017’de bu görseli burada Twitter’da paylaştı.
Tweet şöyle diyor: “#HappyDiwali2017 #goldentemple picart benim tarafımdan Eğer bunu yayınlayacaksanız lütfen #amritsar (Telif hakkı) hakkını verin.”
Bir diğer cıvıldamak aynı hesaptan ertesi gün şöyle diyor: “Genel çalışma benim tarafımdan, başkası tarafından değil & evet bu kurgu ve gerçek değil Ben sanat yarattım kimseyi aptal yerine koymadım, thnx.”
Brar ayrıca fotoğrafı Instagram hesabında birden çok kez yayınladı. burada.
Aşağıda Instagram sayfasının bir ekran görüntüsü var:
İlk resim yayınlandı burada 19 Ekim 2017’de Instagram sayfasında.
Google’da tersten yapılan bir görsel araması, yanıltıcı görseli oluşturmak için kullanılan iki ayrı fotoğrafın yıllardır internette dolaştığını buldu.
Örneğin, Tayland’ın Loi Krathong festivaliyle ilgili raporlarda gökyüzü fenerlerinin görüntüsü en az altı yıldır internette dolaşıyor. burada Kasım 2013’te ve burada Kasım 2014’te.
Altın Tapınağın görüntüsü internette yayınlandı burada Kasım 2012’de.
Aşağıda, birleşik görüntüyü (L) ve Tay festivalinden (sağ üstte) ve Hindistan’ın Altın Tapınağı’ndan (sağ altta) bir fotoğrafı gösteren bir karşılaştırma bulunmaktadır: