
İki çevrimiçi makale, Kanada’nın Quebec eyaletinde iki Müslüman öğretmenin başörtülerini çıkarmayı reddettiği için işten çıkarıldığını iddia ediyor. Bu yanlış; Yakın zamanda kabul edilen bir yasa, öğretmenlerin işyerinde dini semboller takmasını yasaklarken, yasa 27 Mart 2019’dan önce öğretmenlik yapanlar için geçerli değil. Çevrimiçi makaleler, çıkarmayı reddettikleri için işe alınmayan iki Montrealli kadının hikayesini yanlış sundu. onların başörtüsü.
Kanada’nın francophone eyaleti Quebec’te başörtülerini çıkarmayı reddettiği için işten atılan iki Müslüman öğretmenin yalan hikayesi, 10 Eylül’den bu yana Kanada sosyal medyasında paylaşıldı ve son iki günde 2.300’den fazla paylaşım yapıldı. Hikayenin iki versiyonu iki farklı web sitesinde yayınlandı.
Bir makale, genellikle Batı’daki İslam’a odaklanan, Türkiye merkezli çevrimiçi hükümet yanlısı bir medya olan Daily Sabah’ta yayınlandı. Diğer makale, düzenli olarak göçü ve İslam’ı eleştiren makaleler yayınlayan Kanadalı bir çevrimiçi medya olan Kanada Kültürel Eylem Partisi tarafından yayınlandı.
Bu, bir tarafta “İslamofobiye Karşı Kanadalılar” ve “Ruh İçin En İyi Tedavi Kuran” veya “Pegida” ve “Pegida” gibi hem İslam yanlısı hem de İslam karşıtı Facebook sayfalarında aynı yanlış haberlerin yayılmasına neden oldu. III%”, iki göçmenlik karşıtı grup, diğer tarafta.
Aşağıdaki ekran görüntüsü, Daily Sabah makalesine uygulanan sosyal medya izleme aracı CrowdTangle’ı ve makaleyi paylaşan birçok sayfayı göstermektedir.
Ancak, hikaye yanlıştır. AFP Fact Check, Kanada’nın en büyük ikinci şehrinin okul kurullarıyla temasa geçtikten sonra, Montreal’de yakın zamanda iki öğretmenin iş için başörtülerini çıkarmayı reddettikten sonra işten çıkarılmadığını doğruladı.
Hikâye, hakimler, otobüs şoförleri ve öğretmenler de dahil olmak üzere, yetkili bir pozisyonda tüm kamu görevlileri için görünürde dini işaretleri yasaklayan bir laiklik yasası olan, Quebec’in yakın zamanda yürürlüğe giren Bill 21’den kaynaklanan iki gerçek hikayeyi birleştiriyor gibi görünüyor.
Tasarı, kısmen Kanada’nın Haklar ve Özgürlükler Şartı’na aykırı olduğu için Kanada’nın en kalabalık ikinci eyaletinde ve ülkenin geri kalanında tartışmalara neden oldu, ancak Quebec’in yasama organı tarafından buna rağmen madde kullanılarak zorlandı. Buna rağmen, Kanada Anayasası’nın 33. maddesidir. Federal, eyalet ve bölgesel hükümetlerin belirli konularda anayasayı atlamasına izin verir.
9 Eylül’de birkaç eyalet medyası, 16 Haziran 2019’da kabul edilen yasayla işleri tehdit edilen iki Müslüman kadın vakasını aktardı. Bir vakada, bir kadına başörtüsünü çıkarması veya Montreal Komisyonu Scolaire de Montréal’de (CSDM) işten çıkarılma ile karşı karşıya kalması söylendi. ).
9 Eylül’de birkaç eyalet medyası, 16 Haziran 2019’da kabul edilen yasayla işleri tehdit edilen iki Müslüman kadın vakasını aktardı. Bir vakada, bir kadına başörtüsünü çıkarması veya Montreal Komisyonu Scolaire de Montréal’de (CSDM) işten çıkarılma ile karşı karşıya kalması söylendi. ).
CSDM sözcüsü Alain Perron, bireysel bir çalışanın dosyası hakkında yorum yapmak istemedi, ancak yerel Fransızca yayınlanan Le Devoir gazetesindeki bir makalenin doğru olduğunu söyledi.
CSDM sendikası Alliance des Professeures et Professeurs de Montréal’in basın yetkilisi Yves Parenteau da hikayeyi doğruladı. “Bu, dikkatimize sunulan (CSDM içindeki) tek vakadır” diye ekledi.
İkinci vaka, Montreal’in doğu ucundaki Commission Scolaire de la Pointe-de-l’Île’de (CSPI) öğretmenlik yapmak için başvuran iki Müslüman kadını içeriyor. Ders vermek için başörtülerini çıkarmayacaklarını söylemeleri üzerine geri çevrildiler.
CSPI iletişim sorumlusu Valérie Biron, AFP’ye bir e-postada şunları söyledi: “Okul yönetim kuruluna başvuran iki kişi belirgin dini işaretler taşıyordu. Onlara yasayı bildirdik ve dini işaretleri kaldırmayı reddettiler. Bu nedenle onları işe almadık.”
İngilizce eğitim veren bir okul yönetim kurulu olan English Montreal’in yöneticisi Michael Cohen, AFP’ye, okul yönetim kurulunun bunun bir sorun olduğu bir duruma getirilmediğini, “ama bunu yaptığımızda çok üzücü olacak” dedi.
İki makale, Alliance des professeures et professeurs de Montréal başkanı Catherine Beauvais St-Pierre’den alıntı yaparak, St-Pierre’nin işten atılan iki öğretmene ilk önce “başörtülerini çıkarmaları veya işten çıkarılmaları söylendiğini” söylediğini belirtti.
St-Pierre, Quebec radyosunda konuşurken kendisine atfedilen alıntıya benzer bir şey söyledi, ancak okul yönetim kurulunda başörtüsünü çıkarması söylenen ancak kovulmayan bir profesöre atıfta bulundu. St-Pierre, AFP’ye bir e-postada “Gerçekten yanlış alıntılandım” dedi.
Büyükbaba maddesi ve kazanılmış haklar
Bill 21, kanunun Quebec yasama meclisinde ilk teklif edildiği tarih olan 28 Mart 2019’dan önce işlerini sürdüren tüm çalışanların, dini semboller giyme tercihlerine bakılmaksızın onları alıkoymalarına izin veren bir “dede maddesi” içerecek şekilde değiştirildi.
Ancak öğretmenler söz konusu olduğunda, bu, halihazırda işe alınmış ve farklı bir işveren olarak kabul edilen farklı bir okul yönetim kuruluna geçmek isteyenler için geçerli değildir.
Alliance des Professeures et Professeurs de Montréal’den Parenteau’ya göre, başörtüsünü çıkarması veya işine son verilmesi söylenen kadın, 28 Mart’tan önce zaten öğretmen olarak çalışıyordu, ancak bu tarihten sonra okul yönetim kurullarını değiştirerek maddeyi geçersiz kıldı.
İşe alınmayan iki kadınla ilgili olarak, Quebec Eğitim Bakanlığı Sözcüsü Bryan St-Louis, AFP’ye bir e-postada “Yasa öğretmenler için dini işaretleri yasakladığı için öğretmenler işe alınamadı. Halihazırda istihdam edilmedikleri için kazanılmış haklarla korunmadılar.”
Parenteau, “Bu yasada çifte standart var, kıdeme sahip olanların yeni işe alınanların sahip olmadığı haklara sahip olması ve devlet okulunda değil de özel bir okulda çalışıyorsanız başka haklarınız da var” dedi. 21 özel okullardaki öğretmenler için geçerli değildir.
Başbakan Justin Trudeau, 12 Eylül’de Britanya Kolumbiyası’nın Victoria kentinde düzenlenen federal seçim kampanyasıyla ilgili bir basın toplantısında Quebec’in Bill 21’i hakkında yorum yapması istendiğinde, “herhangi bir devletin insanların ne giyip ne giyemeyeceği konusunda yasa yapmaması gerektiğine inanmadığını” söyledi. “Federal hükümetin kendisini bu tartışmaya şövalyeci bir şekilde dahil etmesinin verimsiz olacağını” kabul ederken.
Başörtülerini çıkarmayı reddettiği için kovulan iki Müslüman öğretmenin davası gelecekte Quebec’te yasal olarak gerçekleşebilecek olsa da, şu anda dolaşan hikaye doğru değil.