
Tayca bir Facebook gönderisi, şekersiz bir diyet yemenin kanser hücrelerinin “doğal olarak ölmesine” neden olacağını iddia ediyor. Sıcak limon suyunun ve hindistancevizi yağının kansere iyi geldiğini de iddia eden yanıltıcı paylaşım on binlerce kez paylaşıldı. Benzer yanıltıcı iddialar, Afrika’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne sosyal medya paylaşımlarında dolaştı. Ancak iddiaların hepsi yanlıştır; Çok sayıda doktor, kanser derneği ve bilimsel araştırma, şekersiz beslenmenin, sıcak limonlu su içmenin ve kaşık dolusu hindistancevizi yağı almanın kanseri tedavi etmediğini söylüyor.
yazı yayınlandı burada 8 Temmuz 2019’da Tayland merkezli bir Facebook sayfasında 39.000’den fazla kez paylaşıldı.
Tay dilindeki uzun altyazı, kısmen İngilizce’ye şu şekilde çevrilir: “#howdocancer Patientsdie? Rus araştırmaları, kanser hastalarının ölümünün nedeninin dikkatsizlik olduğunu ortaya çıkardı.”
Gönderide şöyle iddia ediliyor: “Hastalar şeker yemeyi bırakırsa kanser hücreleri doğal olarak ölür.”
Ayrıca şunu da iddia ediyor: “Limonu sıcak suyla karıştırıp üç ay boyunca içmek aslında kemoterapiden daha iyidir.
Son bir iddiayı da ekliyor: “Sabah ve gece kaşık dolusu organik hindistancevizi yağı alın, kanser hücreleri yavaş yavaş yok olacaktır.”
Yanıltıcı Tay dili gönderisinin ekran görüntüsü aşağıdadır:
Tayca yayınlarda kanser tedavileriyle ilgili benzer iddialar da paylaşıldı. burada, burada, burada, burada, buradave burada.
Şekersiz bir diyetin kanseri öldürme yetenekleri ve sıcak su ile limon ve hindistancevizi yağının faydaları hakkındaki benzer iddialar, Facebook sayfalarında İngilizce olarak yer aldı. Amerika ile Kenya.
Şekersiz?
AFP’ye birden fazla doktor, şekersiz bir diyetin “kanser hücrelerinin doğal olarak ölmesine (ölmesine)” neden olduğu iddiasının yanlış olduğunu söyledi; Bilimsel çalışmalar ayrıca normal, sağlıklı hücrelerin enerji için şekere ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.
Bangkok’taki Phyathai Hastanesi’nde onkolog olan Dr. Punlert Tanyakul, 11 Kasım 2019’da AFP’ye telefonla verdiği demeçte, şekersiz bir diyete karşı uyarıda bulundu.
“Her insanın vücudu için şeker gerekli olduğundan, şekeri diyetinizden çıkarmak kesinlikle iyi değil. Eğer vücudunuzda şeker yoksa vücut hücreleri yaşayamaz ve işlevini yerine getiremez.”
Ancak çok fazla şeker tüketmenin kanser riskini artırabileceğini de sözlerine ekledi.
Glikoz, çoğu hücre için birincil enerji kaynağıdır. Bu ABD merkezli Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından yayınlanan rapor.
Raporda kısmen şöyle belirtilmektedir: “Glikoz çoğu hücre için birincil enerji kaynağı ve birçok biyokimyasal reaksiyon için önemli bir substrattır. Glikoz vücudun her hücresinin ihtiyacı olduğu gibi, glikoz taşıyıcıları da öyledir”.
Bu Dr. Isara Anongchanya’nın Bangkok’taki Vejthani Hastanesi için yazdığı ‘Hastaların daha iyi yaşamları için etkili yöntemlerle kanseri tedavi etmek’ başlıklı raporda kanser tedavisi için şekersiz bir diyet listelenmiyor.
Raporda listelenen kanseri tedavi etmek için “etkili yöntemler” şunları içerir: cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisi, immünoterapi ve kemik iliği/kök hücre nakli.
İngiltere merkezli kanser derneği Cancer Research UK tarafından yayınlanan bu makale, şekersiz bir diyetin kansere yakalanma riskini azaltabileceğine veya teşhis sonrasında kanserden kurtulma şansını artırabileceğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını belirtiyor.
Cancer Research, YouTube’da da bir video yayınladı burada manşet: “Şeker Kanseri Besler mi”.
Video raporu, “Gerçek: işlenmiş şekeri kesmek kanser hücrelerini öldürmez” diyor.
Cancer Research yazılı raporunda kısmen şunlar belirtiliyor: “Kanser hücreleri genellikle hızlı büyür, çok fazla enerji gerektiren hızlı bir hızla çoğalır. Bu, çok fazla glikoza ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Kanser hücreleri ayrıca amino asitler ve yağlar gibi birçok başka besine de ihtiyaç duyar; İstedikleri sadece şeker değil.
“Şekerin kanseri beslediği efsanesinin doğduğu yer burası: Eğer kanser hücrelerinin çok fazla glikoza ihtiyacı varsa, o zaman şekeri diyetimizden çıkarmak kanserin büyümesini durdurmaya yardımcı olmalı ve hatta ilk etapta gelişmesini durdurabilir. Ne yazık ki, o kadar basit değil. Tüm sağlıklı hücrelerimiz de glikoza ihtiyaç duyar ve vücudumuza sağlıklı hücrelerin ihtiyaç duydukları glikozu almasına izin vermesini, ancak bunu kanser hücrelerine vermemesini söylemenin hiçbir yolu yoktur.
“Şekersiz bir diyetin kansere yakalanma riskini azalttığına veya teşhis konduğunda hayatta kalma şansınızı artırdığına dair hiçbir kanıt yok.”
Limon suyu
AFP, daha önce, sıcak limonlu su içmenin kanseri tedavi edebileceği yönündeki iddiaları doğrulamıştı. Bu 18 Haziran 2019’da Fransızca olarak yayınlanan rapor.
Paris’teki Saint-Louis hastanesinde kan kanseri uzmanı olan Profesör Nicolas Boissel, AFP’ye şunları söyledi: “Ne sıcak su, ne limon ne de şekersiz diyetler kansere karşı etki göstermedi. Limon türevleri (bunun için diğer birçok bitki gibi) maddesi) kanser karşıtı aktivite göstermiştir.Bu muhtemelen kafa karışıklığını açıklıyor.”
Hindistancevizi yağı
Yanıltıcı gönderi ayrıca şunları iddia ediyor: “Sabah ve gece kaşık dolusu organik hindistancevizi yağı alın, kanser hücreleri yavaş yavaş yok olacaktır.”
Facebook’taki Tay dilindeki diğer birçok gönderi, hindistancevizi yağının kanser tedavisi olarak sözde rolü hakkında benzer iddialarda bulunuyor, örneğin burada, buradave burada.
Aşağıda, yanıltıcı Facebook gönderilerinden birinin ekran görüntüsü verilmiştir:
Yanıltıcı gönderinin başlığı şöyle diyor: “Hindistan cevizi yağının kolon kanseri hücrelerini öldürmedeki etkinliği %93 kadar yüksek” ve bir bağlantı paylaşıyor. İleti bir emlak blogunda aynı başlıkla.
İddia yanlış.
Hindistan cevizi yağında bulunan laurik asidin kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğine dair bazı kanıtlar var. Bu ABD merkezli Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından 2017 yılında yayınlanan çalışma.
Ancak çalışma, “daha kapsamlı terapötik yaklaşımlarda (laurik asidin) yararlılığını daha fazla doğrulamak için ek çalışmaların garanti edildiği konusunda uyardı.”
Onkolog Dr Punlert, AFP’ye “kaşık dolusu organik hindistancevizi yağı” almanın kanserin yok olmasına neden olacağı iddiasının yanlış olduğunu söyledi.
“İddia yalan. İnsan vücudunda hindistancevizi yağı ile ilgili kanser tedavisi hakkında herhangi bir kanıt veya bilgi görmedik.”
Bu iddia daha önce Africa Check tarafından yayınlanan bir Haziran 2019 raporunda doğrulandı. burada.